Καλως ήλθατε από τον Τζι

Το προηγούμενο μπλογκ μου είχε την θερμή υποστήριξη της Breeze, βασικότατη πηγή έμπνευσης. Η απώλειά της μου δημιούργησε την ανάγκη για ένα μετερίζι απ' όπου θα μπορώ να ξεπροβάλλω όσο με παίρνει αλλά και να εξαφανίζομαι μέσα σ' αυτό ή να το μεταφέρω όπου θέλω όπως ο πάγουρος, ο Βερνάρδος ο ερημίτης το σπιτάκι του.
Είναι το τίμημα μα και η απόλαυση της μοναξιάς.

Διηγήματα θα βρείτε στην διηγηματοποίηση
και ποιήματα στην ποιηματοποίηση

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Εις ανάμνησιν

Αναδημοσιεύω ένα άρθρο από το παλιό μου ισολόγιο σχετικό με την γατούλα μου

Ειδοποιός διαφορά


 Εισαγωγή  (στο κλίμα)

Πατριώτες, από σήμερα μπορείτε να κοιμάστε ελαφρώς πιο ανήσυχοι. Ο γιός μου, το καμάρι μου, γόνος της πιο πολεμικής οικογένειας της Ελλάδας, παρατάει την φύλαξη των συνόρων και επιστρέφει στα πάτρια αττικά εδάφη για το υπόλοιπον της θητείας του. Τέρμα οι ησυχίες, τέρμα οι μοναξιές και φυσικά τέρμα τα δίευρα με τα νέα μέτρα περί μείωσης μισθών.

τέλος της εισαγωγής (στο κλίμα)

Εισαγωγή στο κυρίως θέμα

Στο διάστημα που πέρασε μέχρι να εφαρμοσθεί ο νόμος και να πάρει την ευνοϊκή μετάθεση που εδικαιούτο, συγκατοικούσα αποκλειστικά με την γάτα μου προσπαθώντας να εντοπίσω αντικειμενικά την κυριότερη διαφορά μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Ηξερα από παλιά ότι η γάτα μοιράζει τον "ανθρώπινο" χρόνο της σε όσα άτομα βρίσκονται στο σπίτι, όπως η μάνα στα παιδιά της και είχα την ευκαιρία να απολαύσω την αποκλειστικότητα της φροντίδας της, ειδικά αυτή την εποχή που δεν έχει γατάκια.

τέλος της εισαγωγής στο κύριο θέμα


Κύριον θέμα  (επιτέλους)

Εχω διαβάσει ή ακούσει πολλά γι' αυτό που ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τα ζώα, αλλά δεν έχω πεισθεί. Οι θρησκόληπτοι ισχυρίζονται ότι μόνο ο άνθρωπος έχει ψυχή, αλλά δεν το αποδεικνύουν,   το θεωρούν δεδομένο λόγω της πίστης τους. Από την άλλη πολλοί πιστεύουν πως τα ζώα- και ειδικά τα κοντινά τους- γάτες σκύλοι, άλογα έχουν. Τελευταία και οι μουσουλμάνοι άρχισαν να το σκέπτονται  και κατέληξαν ότι τα χούρι ( με γαλλική προφορά, ουρί) είναι...σταφύλια και όχι παρθένα κοριτσάκια σε μια προσπάθεια να πείσουν τους πιστούς τους ότι και η γυναίκα μπορεί να έχει ψυχή, λες και απέδειξαν ότι ο άντρας έχει...
Τέλος πάντων ας πάμε σε πιο χειροπιαστά πράγματα !

Μόνο ο άνθρωπος χαμογελάει...
Αν το πάρουμε σαν κίνηση των χειλιών σαν το κήηπ σμάϊλιν που λένε, ίσως, αλλά ίσως να είναι μόνο ανατομικό το θέμα. Αν όμως πάρουμε το χαμογελο σαν έκφραση διάθεσης, αυτό που λέμε χαμογελάν τα μάτια σαφώς και θα βρούμε αυτήν την έκφραση και στο πρόσωπο του αγαπημένου μας ζώου.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα δάκρυα, όλοι έχουμε ακούσει γάτα ή σκύλο να "κλαίει" , βουρκώνουν τα μάτια και σκοτεινιάζουν και στα ζώα χωρίς δάκρυα.

Μόνο ο ανθρωπος σκέπτεται
Θυμάμαι την γάτα μου να νιαουρίζει στο ταρατσάκι του σπιτιού μου για να της ανοίξω την πόρτα και κάποια φωνή να της λέει " Δεν σου ανοίγω, ηλίθια, να μπεις από το ανοικτό παράθυρο! ". Πλησίασα και τι είδα ; Φυσικά η γάτα μπορούσε να μπει από το παράθυρο, όχι όμως το γατάκι της που ήταν όμως αρκετά μεγάλο για να το κουβαλήσει. Υποθέτω ότι υπάρχουν άπειρα τέτοια παραδείγματα με σκυλιά και άλογα, δεν θα σας κουράσω περισσότερο.

Μόνο ο άνθρωπος μιλάει.
Σχετικό είναι αυτό. Γιά τις γάτες που ξέρω υπάρχουν τουλάχιστον καμμιά κατοσταριά διαφορετικά νιαουρίσματα τα οποία εκφέρονται κατά περίπτωση και αναλόγως που απευθύνονται. Σημαντικό για τα ζώα, σε ότι ακούνε, είναι ο τόνος της φωνής και όχι οι λέξεις και αυτό "ανταποδίδουν" με τα δικά τους "ηχάκια". Δεν νομίζω ποτέ κανείς να είχε πρόβλημα να συνενοηθεί με το ζώο του, περισσότερο από τον/ην σύντροφό του...

τέλος του κυρίου θέματος



η ώρα του ψητού

Σε τι λοιπόν δια φέρει ο άνθρωπος από τα ζώα ; Τι παραπάνω ξέρει και έγινε κυρίαρχος της γής ;
Ενα και μόνο.
Ξέρει να μετράει !!
Ναι !!!
Πάρτε από μια γάτα μερικά, αλλά όχι όλα από τα γατάκια της. Κανένα πρόβλημα εφ' όσον της αφήσετε έστω και ένα. Δεν θα αναζητήσει τα άλλα, "μυρουδιές" ψάχνει στις παλιές της φωλιές ακόμα και όταν τα έχει όλα τα γατάκια, μην παρασύρεστε. Αλλά δεν μπορεί να μετρήσει. Ξέρει δύο μόνο καταστάσεις. Γατάκια και όχι γατάκια, ο αριθμός δεν υπάρχει γι' αυτήν.

τέλος του ψητού
.

Διδακτικός επίλογος.

Αρα αυτό που ξεχωρίζει τον άνθρωπό από τα ζώα είναι ο λόγος αλλά όχι με την σημασία του ομιλώ , αλλά του συγκρίνω, ο μαθηματικός λόγος. Και φυσικά στην πράξη αντί να συγκρίνουμε δυό πράγματα απ' ευθείας συγκρίνουμε τα μέτρα τους, όπου μέτρο είναι ο λόγος προς κάτι σταθερό που το έχουμε πάρει σαν μονάδα.
Παράδειγμα για τους αδύνατους στα μαθηματικά, πολλοί από σας  έχετε παιδιά, θα σας φανεί χρήσιμο :
Ο Α έχει διπλάσιο βάρος από τον Β , δηλαδή ο λόγος των βαρών τους είναι 2. Πρακτικά είναι δύσκολο να το διαπιστώσουμε απ' ευθείας, αλλά μπορούμε να συγκρίνουμε το βάρος του Α με το βάρος ενός λίτρου νερού - που το έχουμε ονομάσει ένα κιλό- βρίσκουμε π.χ. 100 που σημαίνει ότι ο Α έχει βάρος 100 κιλά. Μετά "ζυγίζουμε" τον Β που είναι 50 κιλά. Εύκολα τώρα καταλαβαίνουμε ότι ο Α έχει διπλάσιο βάρος από τον Β δηλαδή ο λόγος τους είναι 2, όσο και ο λόγος των μέτρων τους.(100/50 )

Εν αρχή ην ο λόγος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου